In de Media

  • 'Stop maar met het bouwen van windmolens op land' ( FD, 23-6-2023)

    Uit het artikel:


    Met de aanzienlijke toename van de zonnestroomproductie in Nederland en de ambitieuze doelstellingen voor windenergie op zee, rijst de vraag of er nog wel behoefte is aan extra windmolens op het land en grootschalige zonneparken. 

    (...)

    Volgens veel tegenstanders kunnen de doelen ook worden gehaald zonder opwekking van windenergie op land. Zonnepanelen op daken van woningen tellen nu niet mee voor het behalen van de doelstelling om 1,5 terawattuur groene stroom te produceren, maar juist die categorie is de laatste jaren enorm hard gegroeid.


    Het meetellen ervan zou de noodzaak voor windturbines op land flink kunnen beperken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseerde al om zon op daken van woningen ook mee te tellen. 'Wij hebben inderdaad altijd gezegd: “tel het wel mee”. Maar er was destijds geen duidelijk beleid voor die kleinschalige ontwikkeling', legt Jan Matthijsen uit. Hij is senior wetenschappelijk onderzoeker Klimaat, Luchtkwaliteit en Energie bij het PBL.


    'Het Rijk en de partners in het Klimaatakkoord wilden meters maken en dus grootschalige installaties voor groene elektriciteit stimuleren via de SDE-subsidieregeling. Alles wat er dan nog extra gebeurt, zoals zon op daken van woningen, was mooi meegenomen, maar dat zou niet meetellen voor de doelen van de regio's. Ik zou het niet raar gevonden hebben om deze autonome ontwikkeling wel mee te tellen.'


    Nu moeten regio's op zoek naar locaties voor wind op land en zonneparken. Marjan Minnesma, directeur van klimaatorganisatie Urgenda begrijpt daar niets van.


    ‘Ik vind het dom om 35 terawattuur grootschalig zon en wind op land te eisen. Het kan ook kleinschalig via zon op daken. Die eis van grootschaligheid komt voort uit de klimaattafels waar de Regionale Energiestrategieën zijn bedacht, maar het is juridisch niks. Het verbaast me dat iedereen er zo braaf achteraan loopt.’


    Als alle regio's groene stroom kleinschalig zouden opwekken, en dan nog niet eens al het potentieel in Nederland zouden benutten, dan kom je volgens Minnesma al uit op 57 terawattuur. 'Dat is alleen nog maar zon. En met wind op land zitten we nu al op 80% van ons scenario om in 2030 naar 100% duurzame energie te gaan. De regionale energiestrategieën gaan maar over 50%. Op land zijn we dus wel klaar met windmolens. Voor het hele systeem is het nu beter om je te richten op wind op zee en zon op dak. Ik zou zeggen: negeer die Regionale Energiestrategieën.'



    Zie hier het volledige artikel op FD.nl >>>


  • Provincies drukken windmolens door (Hofbar, 14-3-2023)

    De gezondheidsrisico's van windmolens die dichtbij huizen zijn geplaatst, zijn niet goed onderzocht. Toch drukken provincies het erdoor.


    Kijk de uitzending op NPO Gemist >>>

  • Onderzoek: geen extra windmolens op land en zonneparken nodig voor halen klimaatdoel (Volkskrant, 14-3-2023)

    Verschenen in de Volkskrant op 14-3-2023


    Nederland hoeft geen nieuwe plannen meer te ontwikkelen voor windmolens op land om in 2050 de CO2-uitstoot tot nul terug te dringen. Ook de aanleg van extra zonneparken op landbouwgrond is niet noodzakelijk. Dit concludeert onderzoeksbureau CE Delft in een rapport in opdracht van twee actiegroepen die zich verzetten tegen het plaatsen van windmolens op land.


    Lees het artikel op Volkskrant.nl >>>

  • Discussie Geld vs Woongenot met Minister Jetten (Radio 1, 13-3-2023)

    Hanneke van den Berg maakt zich zorgen over gezondheidsschade door windmolens. “We moeten de lusten en de lasten van die windparken eerlijker verdelen”, reageert RobJetten.  Maar daar gaat het Van den Berg niet om. "Ik wil geen geld, ik wil gewoon gezondheid en leefgenot."


    Bekijk op twitter >>>

  • Nog meer windmolens op land dan gepland? Er zijn alternatieven om klimaatdoelen te halen, blijkt uit onderzoek (EénVandaag, 8-3-2023)

    Extra windmolens op het land zodat we de klimaatdoelen halen? Dat is niet per se nodig, zegt een onderzoek dat EenVandaag heeft ingezien. Er zijn namelijk ook haalbare alternatieven. Omwonenden willen nu dat de politiek die ook meeneemt in besluitvorming.


    Lees meer op EenVandaag website >>>


    Klik hier voor de radio-uitzending (vanaf 24m46) >>>

  • Podcast: Een achtergehouden rapport over het lawaai van windmolens (Zembla, 7-3-2023)

    Duizenden mensen in Nederland hebben te maken met geluidsoverlast door windmolens. Ze lijden aan slapeloosheid en hebben als gevolg daarvan gezondheidsklachten. Zembla ontdekte documenten uit 2009 waarin wordt gewaarschuwd voor de geluidsnormen die gelden voor windmolens: ze zouden omwonenden onvoldoende beschermen.


    In deze aflevering van de Zembla Podcast praten Wilfried Koomen en Vincent Harmsen over deze documenten, die in opdracht van het ministerie van VROM zijn gemaakt, maar nooit met de Tweede Kamer zijn gedeeld.


    Luiter de Podcast via BNNVARA >>>

  • Windmolenlawaai (Zembla, 8-12-2022)

    Burgers die overlast hebben van windmolens voelen zich machteloos, het geluid valt namelijk binnen vastgestelde normen. Hoe zijn die normen vastgesteld? Worden omwonenden wel gehoord door de overheid?


    Bekijk de uitzending via NPOstart >>>

  • Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land (Follow the Money, 22-11-2022)

    Er is een fanatieke lobby voor honderden nieuwe windmolens op land, die vele miljarden aan subsidie vergen. Zijn ze nodig voor het behalen van de klimaatdoelen? Windmolens op zee leveren de komende jaren veel meer stroom dan waar de overheid van uitgaat, blijkt uit berekeningen van de windindustrie en van het onderzoeksinstituut TNO.


    Leest verder op FTM.nl >>>

Share by: